Jag blir så irriterad…

när folk dissar frukt och tycker det är onyttigt bara för att de innehåller naturligt socker.

Nu har jag varit på en sån idiotisk sida. En välkänd sida som handlar om LCHF kost. En bra sida i övrigt men med enligt mig för lite perspektiv. Mellan en massa kloka saker så dyker det upp en och annan groda…

Det påstås mer eller minder att frukt är lika illa som socker för att det skulle vara samma sorts socker i frukt som vanligt socker. Men det är ju inte sant! Jag kan förstå att frukt inte passar LCHF kosten men det betyder inte att det är fel på frukt generellt!

Det är inte samma sak att äta en msk vitt raffinerat socker och att äta ett äpple. Hur mycket man än vrider och vänder på saken så är det inte samma sak. Sockret i frukt är oraffinerat och inkapslat i frukten ihop med fibrer och annat, samt det finns flera olika sorters sockerarter i frukt till skillnad från socker som är, vad jag vet, enbart sackaros.

Dessutom så innehåller frukt en massa fibrer, vitaminer, mineraler och andra nyttigheter. De är inte längre så näringstäta som förr, med det är ju vårt fel som vi har odlat, inte frukternas!

Att säga att frukt är onyttigt eller onödigt är som att säga att sallad inte är nyttigt för att det innehåller ”bara fibrer och lite vatten”. Folk verkar ha glömt bort vikten av att maten vi äter ska vara ”levande”, det finns mycket mer i mat än huvudnäringsämnena, som till exempel antioxidanter och olika enzymer…

Man måste inte äta frukt om man inte vill men jag förstår inte varför man måste dissa dem. Så vitt jag vet så känner jag inte till någon som har blivit överviktig eller sjuk för att de ätit för mycket frukt. Däremot har tusentals blivit sjuka och tjocka av vitt socker!!!

Så, frukhatande människor, försök inte. Ingen tvingar er att äta frukt men kom inte och säg att frukt är samma som socker. Det är patetiskt att försöka göra frukt till ett syndabock när vi äter så mycket annat skit året runt. 

Det enda som jag kan tänka mig kan stämma är att efter att vi har förstört våra kroppar med stora mängder socker och snabba kolhydrater kan kroppen vara så känslig att den reagerar till och med mot frukt. Men återigen, det är vårt eget fel och inte frukternas! Dessutom så har vi odlat fram allt sötare varianter medan naturen har egentligen inte tänkt att frukten ska vara så söta som vissa fruktsorter är idag…

Jag tycker det är svårt att prata om socker på svenska eftersom alla sockerarter kallas i princip socker, samma ord som används för de populära vita kristallerna, alltså också kallade ”socker”. Så många tror att det är samma sak, socker som socker, sak samma.

Snälla, låt mina älskade frukter få vara ifred! Efter att ha blivit allergisk mot socker är frukt det enda söta som jag kan äta. Säg inte att det är samma sak, om det verkligen vore samma sak så skulle folk köpa äpplen istället för godis. Men just det, de gör inte det. Undrar varför…

Jag pressar inte någon att äta frukt. Jag tycker bara inte om när fruktätandet idiotförklaras. Jag idiotförklarar inte det andra äter. Det enda jag är väldigt kritiskt mot är just ”vitt raffinerat socker”. Att det finns folk som tycker det är ok med ”lite” vitt socker och sedan klagar på att det är socker i frukt. Sånt stör mig verkligen!

Så där, nu fick jag skriva av mig lite…

Jag undrar ibland om det gör så mycket skillnad… Hur många läser den idiotiska LCHF sida som jag nämnde i början (vill inte länka och göra reklam för den) och hur många läser min lilla blogg…

Men jag gör så gott jag kan.

frukt

Foto: www.fotoakuten.se

Annonser
Publicerat i maten. 8 Comments »

8 svar to “Jag blir så irriterad…”

 1. Anneli Says:

  Ha, ha, ha!! And THEN some!!! 😉 Go ‘n get them, tiger!! 😀
  Kan inte annat än att hålla med dig, så LCHF:are som jag är!!! 😀 (Ha, ha!! Jag kommer att skratta ända in i sängen åt det du skrev!! :D)

  Här kommer svar på din kommentar på min blogg:
  Tack för svar och att du tycker jag är söt!! (Jag suger åt mig som en svamp!!! 😉
  Ja, men Guuud va’ tråkigt det vore om ingen kommenterade på ens blogg!! Det är ju faktiskt mycket det som gör att man vill fortsätta att skriva!! Jag älskar den kontakten och dialogen som uppstår!!
  Och du: bloggvänner KAN bli riktiga vänner!! Man vet aldrig hur det utvecklar sig!! 😀
  KRAMISAR!!

  • ro Says:

   Så bra att jag kan underhålla även som arg 😉 🙂 Jag har varit arg mycket på sistone, vet inte varför, blir typ arg på allt…
   Det är klart du är söt 🙂 Fast du inte innehåller socker 😉
   Ja, man vet ju aldrig. En dag kanske jag lyckas ta mig ur mitt skall och faktiskt träffa folk på riktigt… Jag är bara inte säker på att det är en bra idé… och är man tveksam så är det förmodligen en dålig idé eftersom då blir det illa eftersom man är rädd för det… det blev en lång mening där men du förstår kanske vad jag menar… (eller kanske inte, vad vet jag…)
   Kramar! 😀

  • Anneli Says:

   Ja, jag förstår vad du menar! MEN, det betyder inte att jag håller med dig…!! 😉
   Jo då – till viss del gör jag det, men jag kan också se en fara med att isolera sig för mycket! Risken är att rädslan hindrar dig – fast du egentligen kanske är redo att börja träffa några utvalda människor under trygga former. Det kan vara svårt att ta sig ur sin ”comfort zone”… om du förstår hur jag menar…!
   Nå väl! Här kommer ett svar på din kommentar på min blogg:
   Ja, det vore kanske inte så dumt att få lite hjälp med näringsuträkningen…!! Men hur skulle det gå till?? Kan du inte maila mig så kan vi ta det lite mer privat!?!
   KRAM!!

  • ro Says:

   Kan säkert försöka imorgon… (mejla alltså) Jag har ju sagt det förr men där är rädslan igen som vanligt…
   Det enda som jag kan se som farligt med att isolera sig är att man glömmer bort hur man umgås… Men det känns ändå ganska sent för mig, sånt är det meningen man ska lära sig när man växer upp… Och att byta land gör det inte bättre direkt, jag fattar verkligen inte hur man ska umgås i Sverige!!!
   För mig, i mitt liv, har jag fått mycket mer skada av att träffa folk än av att inte göra det. Så det känns så rimligt att låta bli. Jag skyddar ju mig själv. Visst kan jag känna mig ensam men det är mycket jobbigare att lita på någon och bli sårad igen. Plus att bara tanken av att lita på någon räcker för att väcka obehagskänslor hos mig. De behöver inte såra mig alltså för att det ska vara jobbigt…
   Jag tycker faktiskt jag är duktig att jag ens tar mig ut ur huset…
   men men…
   Vi hörs imorgon!

  • Anneli Says:

   Men Herre Guud!! ÄNNU en svarskommentar som jag missat!! Men sent om sider så svarar jag i alla fall:
   När jag läser det du skriver om att våga sig ut och umgås så får jag en låttitel i huvudet: ”It’s better to have loved and lost than to never have loved at all”…! Men det finns gränser för allt!!
   Hur gör man för att umgås i Sverige?? Hmm… Svår fråga!! Jag är så totalt översocial och umgås med ”kleti och pleti” – kors och tvärs – hur som helst!! Jag är en kameleont som har relativt lätt för att anpassa mig och inte bryr mig så mycket om ifall jag gör bort mig. Det underlättar när man ungås i Sverige!! Min man däremot är min raka motsats – helt asocial!! Han vet aldrig vad han ska säga till nån (utom mig, barnen och sina föräldrar)!!
   Visst måste man skydda sig själv! Men det känns ändå trist när rädslan tar över för mycket, så att man inte kan göra det/som man vill! Jag önskar att jag kunde hjälpa dig!!

 2. Antonia Says:

  Nu är jag inte så mat intresserad och knappt vet vad LH nånting är för nåt, men om frukt innehåller socker vad äter de? För grönsaker innehåller socker också. Äter de bara kött?

  Att hålla igen med maten börjar ta alldeles för extrema former. Istället för att äta vettiga mängder och balanserat. Och alla tycker att just deras egen metod är det bästa. Klart har man allergier måste man välja vad man äter, men för övrigt överdriver folk alldeles för mycket.

  • ro Says:

   LCHF är en kost med mycket låg kolhydratmängd och med mycket hög andel fett. Det mesta av energin ska komma från fett, helst animaliskt fett vad jag har förstått. Det blir i princip kött och grädde som gäller som du misstänkte…
   Det kan hända att man äter små mängder socker om mängder kolhydrater sammalagt inte är för stor. Jag tycker det är lite dubbelmoral i att äta små mängder vitt raffinerat socker och samtidigt påstå att frukt, som är naturligt, är dåligt.
   Det finns vissa fanatiker som tycker att alla kolhydrater är jätteonda och skadliga. Från att i flera år har varit rädda för fett ska vi nu vända på allt och vara rädda för kolhydrater istället…
   Det är dock skillnad på fett och fett, allt fett är inte bra. Som jag ser det så gäller samma sak kolhydrater, det är skillnad på raffinerade, processade, snabba kolhydrater och till exempel frukt eller fullkornsprodukter.
   Hellre äter jag en knäckebrödskiva än färdigtköpt majonäs med socker och annat skit i…
   Men det är jag det… för mig är vitt socker så skadligt att jag kan må dåligt även av små mängder… men jag mår jättebra av frukt!
   Jag håller med dig att i slutändan är balans och vettiga mängder en bra grundprincip för de flesta. Det är klart det kan finnas undantag men det är just därför det finns olika koster så man kan välja det som passar en. Det finns folk som verkligen inte tål kolhydrater och jag har full förståelse för detta. Det är när man generaliserar och förespråkar extrema koster för alla som jag börjar bli lite orolig…

 3. Jasmine Says:

  Frukt är bra och gott. Det ska man inte äta mer av! Den som påstår något annat är dum, om det inte finns vetenskapliga bevis som grund.

  Svar: Ja, det är ledsamt att vi idag upplever 50-öringens sista dag… 😦

  Haha, härligt att du också låter besöken hos frisören ske väldigt sällan. Jag skulle också vilja ha det så, men mitt hår blir rätt slitet. Antar att det är så på den här modellen. Men i framtiden hoppas jag på att få långt hår. Tills dess får jag bli besviken efter varje besök hos frisören.

  Kramar


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: