I butiken idag…

Projekt närproducerat fortsätter…
Har varit och handlat idag 🙂
Hittade följande (och mycket mer men köpte bara det jag tror jag kommer att kunna äta)

  • svenska, ekologiska jordärtskockor (recept och tips tas tacksamt emot då jag inte riktigt har bestämt vad jag ska göra med dem 🙂 )
  • svenska, ekologiska rödbetor (jag har börjat undra om det inte är säsong för dessa. någon som vet?)
  • närproducerade champinjoner! (tro det eller ej)
  • sukrin -ej närproducerat men har inget att ersätta det med… det är det enda sött som jag kan äta förutom frukt och frukt kommer det att bli sparsamt med nu i och med projektet. Dadlar kommer jag dock att fortsätta med, tråkigt nog kan jag inte äta honung, annars vore det perfekt att äta svensk honung! 🙂
  • ekologiskt smör
  • ekologiskt bregott

Just nu håller jag på och steker raggmunk 🙂 plus äter en ihop med en sojakorv och en massa ost på den. Mums!

Annonser
Publicerat i maten. 17 Comments »

17 svar to “I butiken idag…”

  1. 3pa2 Says:

    Tror att du i ditt översta stycke kom till överflödshandlandets punkt………allt för många köper hem allt för mycke varvid en hel del hamnar i soporna

    • Artemis Says:

      så sant tyvärr…
      jag tycker att jag handlar mycket mindre än de flesta men ändå känner jag att jag handlar alldeles för mycket 😦 kan bara undra hur mycket andra handlar egentligen…

  2. 3pa2 Says:

    Om du inte redan har gamla kokböcker gå på loppis och leta efter …..bland annat ”Prinsessornas nya kokbok” som är en guldgruva från 1948 på dryga 1000 sidor.
    I registret fann jag : Jordärtskockor: kokade, brynta, i frityrdeg, gratin på, kokta med smör, gratin med selleribottnra, med champinjoner, med riven ost, med blomkål, med räkor, stuvade samt jordärtskockspure och jordärtskockssoppa……….. säj till vad du vill ha receptet på

    • Artemis Says:

      vad spännande! de här gamla kokböckerna älskar jag för det är så enkla recept! 🙂
      jordärtskockssoppa låter mumma 🙂 skulle du kunna skicka receptet på något viss? det vore jättesnällt!

  3. Antonia Says:

    Har du testat att ställa frågor än?

  4. Antonia Says:

    Har för mig att jag lämnade en kommentar men jag kanske glömde skicka i väg 🙂
    Eller så har jag skrivit någon annanstans.
    Har du frågat ut handlarna, varifrån närproducerat kommer?

    • Artemis Says:

      jovisst gjorde du det 🙂
      jag har faktiskt inte frågat än… vet inte om jag kommer att göra det heller. jag har social fobi och jag undviker prata med folk om inte så absolut måste 🙂
      men jag kan säkert mejla företagen, de borde kunna svara på det 🙂

  5. 3pa2 Says:

    6 port
    Jordärtskocks soppa enligt ”Prinsessornas nya kokbok” av Jenny Åkerström
    1 1/2 msk smör
    3 msk mjöl
    1 1/2 liter ljus buljong eller jordärtskockspad
    salt
    en aning paprika
    2 – 3 msk sherry
    Redning i skål: 1 gula 1 dl grädde
    Garnityr: skivor av kokta jordärtskockor
    3/4 l jordärtskockor skals, det hårda delen skäres bort. De skäres i jämna skivor. De lägges omedelbart i litet lätt saltat vatten, som först fått koka ett par minuter. De kokas mjuka under lock. Passa dem noga, så att de ej kokar sönder. Smör och mjök fräses och spädes med buljong. Soppan får koka 8 – 10 minuter och kryddas. Smaksätt med sherry eller maderia.
    Gulan och den kokaheta grädden vispas i skålen, den kokande soppan påhälles under vispning.
    De väl avrunna jordärtskocksskivorna kan fräsas i litet smör utan att ta färg. De lägges i den färdigkokta och avredda soppan. Den avsmakas noga.
    Några små ostsmörgåsar kan serveras till
    🙂

    • Artemis Says:

      men vad gott det här låter! 🙂 ska definitivt prova och återkomma med resultat 🙂 tack så hemskt mycket för receptet!!

  6. 3pa2 Says:

    Är kokboksamlare och har ca 500 kokböcker så tycker bara det är roligt bistå med recept.
    Vi kan starta ett utbyte, du ber om recept med en speciell ingrediens så lovar jag ge dig recept.

    • Artemis Says:

      500 kokböcker! så spännande! 😀 självklart tar jag gärna emot recept om du orkar skicka, frågan är bara vad jag kan ge tillbaka i så fall?

  7. 3pa2 Says:

    Genom att bläddra mej fram till de recept du önskar hittar jag saker jag glömt eller ännu ej testat. det räcker för mej

    • Artemis Says:

      ok 🙂 kul!

  8. 3pa2 Says:

    Slänger med ytterligare ett recept när jag ändå är i farten.
    Ur ”Smart mat” av Stephan Rössner
    Jordärtskockssoppa
    1/2 kg jordärtskockor
    2 potatisar, skalade och delade i mindre bitar
    2 msk lätt creme fariche
    salt & peppar
    bladpersilja
    Skala jordärtskockorna. De är små och ojämna så det tar lite tid. Det går att skala dem efter kokningen, med då förlorar de en hel del smak och kokspadet blir inte lika rent. Lägg med potatisbitarna och låta koka i vatten 15 – 20 minuter. Ta undan lite av kokvattnet, kör rotfrukterna med stavmixer till en jämn stadig soppa, späd med återstående spad till lagom konistens.
    Salta och peppra och rör i några skedar lätt creme fraiche för rundhetens skull. Soppan ser rätt grå ut coh det är trevligt att för färgens skull dekorera med några blad persilja

    • Artemis Says:

      det lät ju också gott och lite enklare än den förra 🙂 tror du man kan byta ut creme fraiche mot grädde? har kvar jordärtskockorna, har inte orkar göra något med dem men jag får nog göra något till helgen innan de blir gamla. 🙂

  9. 3pa2 Says:

    Njae grädden är ju inte syrlig, skulle väl vara gräddfil kanske då.

    • Artemis Says:

      det är sant… ska kolla vad jag hittar i kylen 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: